miercuri, 3 aprilie 2013

Chestii ce nu ar trebui promovate, dar sunt

     Cum meditam eu în seara asta în fața unei reviste și în spatele unei țigări, am realizat că nu m-am mai luat de mult de chestiuni evidente de care nu se ia nimeni pentru că au ajuns parte din normal. Și dacă nu mă leg eu de ele, atunci cine? 

     Prima problemă ar fi faptul că se promovează în mod absolut inutil vedetele din showbiz-ul românesc (trebuie să le numesc așa, pentru că altfel nu înțelege lumea la ce mă refer). Acum serios, cui (în afară de prostul de rând) îi pasă cum îl alintă boarfa de Bianca Drăgușan pe hipsterul ăla cu care umblă? Cu ce mă ajută pe mine, omul de rând ce caută știri decente, așa ceva? Dacă eu ies la o cafea cu o gagică nu cred că o impresionez dacă știu ce culoare au chiloții Andreei Mantea (decât dacă e incomensurabil de proastă, caz în care informația cu pricina ar putea fi folosită pentru a separa persoanele reduse de cele cu un dram de creier). Problema e că prostiile astea se consumă și au devenit ceva la ordinea zilei. Pun pariu că dacă aș sparge contul de Facebook al RTV-ului și aș posta ceva de genul "Nicoleta Luciu vrea o a 3-a țâță. Vezi de ce:" mai mult de jumătate din lista mea de oameni (nu sunt toți prietenii mei, ce mama naibii?) ar intra pe site, pentru că....sincer n-am idee de ce. E peste puterea  mea de înțelegere de ce oamenii citesc și comentează frustrați la așa ceva. Prostia rămâne singurul argument valid. În schimb, ar trebui promovați oamenii care cântă jazz și blues la TVR2 (într-o emisiune care, din păcate, nu știu cum se cheamă). Acolo se poate auzi talent și cultură de la niște oameni care chiar muncesc pentru a realiza ceva, spre deosebire de alea care-și fac poze la țâțe și consideră că au realizat ceva în viață 

     Știrile cretine care de fapt nu sunt știri reprezintă o altă problemă. Văzusem zilele trecute știrea asta. Oi fi eu în urmă cu lucrurile, sau asta chiar vrea să pară știre? Până și titlul anunță că nu e știre, și pare scris de un pedofil care tocmai a cumpărat tot stocul de păpuși în cauză și realizează că vreo lună stă pe tușă. Mai citisem o știre despre cât de grav e faptul că s-a legalizat "drogul ce afectează și controlează mintea" a.k.a. cannabis-ul. I shit you not, băieții de la Evenimentul Zilei chiar au scris titlul și știrea fără să se informeze, și s-a luat atât de multă lume de ei, încât au trebuit s-o scoată de pe site. Am păstrat chiar și link-ul pentru ca fidelii mei cititori să vadă absența materialului. Aș putea să mai dau exemple, dar cred că vă puteți informa și singurei, doar sunteți mari. Partea mai tristă constă în faptul că oricât aș spune eu că materialele respective sunt de rahat din toate punctele de vedere, ele vor continua să existe. De ce? Simplu: e mai ușor să pui niște informații inutile ca să-ți faci norma de 10 articole pe zi decât să te zbați pentru ceva de calitate. V-o spune un om care a lucrat la departamentul de cultură de la Evenimentul Zilei și era singurul care scria câte ceva de cultură. Vă dați seama? O informație utilă printre 20 de știri de cu țâțe și scandal.

     Altă problemă ar fi faptul că se promovează sexul mult prea mult. Să nu se înțeleagă că aș avea eu o problemă cu sexul. Nope, sexul e ceva frumos, atâta timp cât îl promovezi cui trebuie. Să dau un exemplu: presupunem că Marinela, de 12 ani, și-a făcut profil de Facebook, că vrea și ea să fie cool; Marinela vede că mă-sa și tac-su se uită la știri așa că dă, la rândul ei, like la pagini de știri ca să fie dășteaptă; ce nu știe Marinela e că 25% din știrile alea o învață cum să depisteze orgasmul fals, cum să se babardească în poziția capră răsturnată sau, dacă în funcție de zodie e compatibilă la pat cu Iliuță de la etajul 5. O, da, oameni buni, copiii văd chestiile astea, și apoi se pot întâmpla două chestii: 1. o să o întrebe pe mă-sa ce e aia o felație cu happy ending (sau ceva asemănător); 2. n-o s-o întrebe pe mă-sa nimic pentru că e independentă și o să vrea să încerce ce-i pe-acolo, pentru că orice copil cu Facebook e ușor impresionabil și se crede deja matur. Dar să zicem că Marinela nu are Facebook, și se uită la televizor pe, să zicem, Kiss Tv (unor copii de 12 ani le place muzica proastă pentru că altfel nu au cum să aparțină unui grup cool) și ascultă piesa asta. Acum să vă văd cum o dați cotită. De pornache nu mă leg că nu are rost: dacă e descoperit de copil, așa rămâne, și nimic nu va schimba asta. Dar până la pr0n sunt chestiile de mai sus. Alea pot fi cumva cenzurate.

     Mboon, am umplut destule frigidere pe seara asta. Mă simt împlinit. Dacă vi se pare că m-am luat cam mult de presa din România, aveți dreptate, dar asta e. Sunt chestiuni ce amenință procesul de culturalizare în rândul tinerilor și nu numai. Dacă generația tânără de acum e vai de mama ei, păi în câțiva ani o să ajungem exact ca băieții din filmul ăsta

     Dacă voi, cititorii mei, aveți vreo dorință în materie de ce scriu aici, aștept sugestii, că doar sunt la facultate de Științe ale Comunicării (și Jurnalism) ș trebuie să mai și interacționez cu cititorii. Și aici mă refer strict la ideea de a-mi sugera dacă vreți să comentez pe marginea unui subiect cât de cât pertinent. La final, vă las cu o piesă pe care au cântat-o impecabil băieții de la TVR2 în această seară (sau ieri). 

     DA! Știință, târfo!



    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu