sâmbătă, 16 martie 2013

Puțin despre seriale

     Dragă om ce mă citește, probabil te întrebi de ce scriu despre ceva atât de banal precum serialele. E destul de simplu: pentru că pot. Și mai ales, pentru că ieri (sper că ieri a fost sâmbătă) s-a terminat primul sezon din unul din cele mai bune seriale vizionate de mine de când am început să mă uit ca un descreierat la seriale. Serialul în cauză se intitulează Banshee. E mișto. Are violență, sânge, și ocazionalul conținut sexual cu țâțe. Pornește de la premiza că: dacă tot am ieșit din pârnaie și-mi spionez fosta prietenă, mai bine o fac luând locul șerifului care a ușor decedat într-o bătaie de crâșmă. Serios, e singurul serial în care vezi un om că bate o gașcă de bike-ri cu un simplu băț (cred că nu e chiar băț, dar la ora asta nu o să caut cum se cheamă). Din păcate personaja (cuvânt nou) principală e nașpa; da rău de tot. Nu-i neg calitățile de caftangioaică, dar e ca tipa aia după care te ții pentru că ți-a dat atenție, doar ca să-ți mai de atenție (sper că are logică ce zic).

     Spartacus se termină. Foarte bine. Avea violență și țâțe, și puțină politică, pentru a nu părea pe deplin grobian. Dar pe cuvântul meu, dacă la finalul acestui sezon, câștigă sclavii (incorect din puncte de vedere istoric), eu o să fiu fericit că a murit băiatul de a fost Spartacus în primul sezon. Fericit că n-a văzut declinul. La categoria de sânge, violență, și țâțe, intră și True Blood. Primele 4 sezoane au fost decente. Al cincilea a fost atât de prost încât m-am întrebat de ce mă mai uit (ca să-l critic). Cărțile pe care a fost bazat serialul sunt scrise de o tanti grasă; grasă la modul, că ea la micul dejun mănâncă cereale Kilimanjaro. Înțeleg că tanti e frustrată sexual, dar să scrii cărți cu vampiri, vârcolaci și zâne (vorbesc serios) care ar putea fi transpuse fidel doar pe Private Spice, e cam nașpa. Am înțeles că are soț și doi copii. oare le citește aventuri pr0n cu vampiri înainte să se culce?

     Trecem la serialele de pe CW (așa apar în imagine după ce le iau de pe torenți fără să vreau). Acolo e un singur serial cât de cât decent. Mă refer la Supernatural. Mă face să râd. Actorii interpretează personaje normale care arată uman. Restul serialelor produse acolo au un tipar simplu: personajele pozitive arată ca și cum ar fi visul umed al oricui, iar personajele negative sunt excepțional de urâte (ex: Smallville - eroii și eroinele arată oao, iar ăia răi, sfinte, parcă i-a născut un reactor nuclear). E totuși o excepție: în Vampire Diaries (da, mă uit și la ăla, că trebuie să cunoști ca să poți da de pământ) toți sunt ca scoși din cutie. Și petreceri. Sfinte Demon Pompiliu, în fiecare episod o nenorocită de petrecere. Dar nu din aia studențească; e din aia classy, cu rochii și costume pentru că......n-am idee. Nici eu, dacă aș fi mare bogat, n-aș putea s-o țin în ritmul ăsta. Desigur, Supernatural e excepția. Trăiască etern. Oricât de idiot ar fi serialul ăsta, e singurul pe care-l aștept pentru că nu mă va dezamăgi deloc.

     Serialele de pe SHOwtime sunt toate bune. N-are rost să ridic în slăvi Dexter, Weeds, Californication, Homeland, și altele. Se știe că sunt bune. Oamenii ăia au clacat o singur dată, cu un sigur sezon la Weeds. În rest, respect.

     Din restul serialelor pe care le urmăresc (adică rulează sau așteptă sezoane, că eu nu vorbesc de alea terminate) merită luate în seamă Sons of Anarchy, Breaking Bad, Walking Dead, Borgias, American Horror Story și Game of Thrones (am citit cărțile, știu că nu respectă exact; taci, vezi serialul, și dacă vrei exactitate citește cărțile, lepră de om, nu aștepta un an pentru un sezon).

     Serialele de comedie cu râs pe fundal sunt ok. E cam creepy că râsul ăla e o înregistrare a unor oameni care râdeau acu vreo 90 de ani, și care sunt cam morți, cred. Dar sunt ok. Ușurel cretine, dar hai să fim serioși, cum să nu te uiți pe pilot automat la That 70s Show?

     Pe final, țin să menționez că dacă nu am pomenit vreun serial ilustru ce rulează acum, ori nu l-am văzut, ori e atât de prost că n-am eu destulă creativitate ca să-l dau de toți pereții, la ora asta. Am să vă mai zic de un serial, dar e animat. Se cheamă Young Justice. E un fel de Justice League, dar care te ține în suspans mai rău decât finalul de la Breaking Bad. Vă avertizez, nu vă uitați la el decât dacă aveți mult timp și nervi de pierdut. Dacă vă va distruge viața, să știți că eu am aflat de el de la colegul de cameră. Pe el să-l linșați, nu pe mine. Acum vă las cu o piesă foarte chill, ca să vă relaxeze, în caz că v-am insultat gusturile în materie de seriale. Aaaa, și Scrubs e cel mai tare. 

     

Un comentariu: